27 Ocak 2012 Cuma

Geçmiş günü beyhude yad etme!
Bir gelmemiş an için de feryad etme!
Geçmiş gelecek masal bütün bunlar hep,
Eğlenmene bak ömrü berbat etme.

Hayyam

25 Ocak 2012 Çarşamba

Koçluğun faydaları


Profesyonel koçluğun bir çok faydası vardır. Profesyonel koçluk hizmeti alanların kendilerini zorlayan konulara ve ellerindeki fırsatlara farklı bir açıdan bakabildiğini, düşünme ve karar alma süreçlerinin geliştiğini, kişiler arası ilişkilerde daha etkin olduğunu, iş ve özel yaşamlarında kendilerine daha çok güvendiklerini biliyor muydunuz?

Kişisel etkinliklerini arttırma konusunda kararlı olan müşteriler, üretken olma, iş ve özel hayatlarından doyum alma, kendilerine koydukları hedeflere ulaşma gibi alanlarında takdire değer sonuçlar alabilirler.

2009 ICF Global Koçluk Müşterisi Araştırması’na göre, profesyonel koçluk hizmetinden yararlanan şirketlerin bu konuda yaptıkları yatırımın yedi katı kendilerine geri dönmüştür. Bireysel koçluk hizmeti alan müşterilerde de bu oran, yatırımın 3.44 katıdır.

Koçluk kişiyi bir çok alanda hedefine taşıyabilir. 2010 ICF Global Tüketici Farkındalık Araştırması’nın sonuçlarına göre, araştırmaya katılanların beşte ikisinden fazlası ( % 42.6) koçluk motivasyonları olarak  “ bireysel performanslarını ve/veya ekip performanslarını geliştirmeyi göstermiştir. Bunun ardından  gelen diğer motivasyon alanları ise profesyonel kariyer fırsatlarını genişletmek (% 38.8) ve iş yönetim stratejilerini geliştirmek tir (%36.1).  Daha kişisel olan  diğer motivasyon alanları ise kendine saygı/ güvenini arttırmak ve işyaşamı / özel yaşam dengesini kurabilmektir.

Bu makale http://www.icfturkey.org web adresinden alınmıştır.





24 Ocak 2012 Salı

Yaşam Koçluğu senin için...


  • Hayallerini gerçekleştir,
  • İlişkilerini düzelt,                                      
  • İşinde ve okulda başarıyı yakala,
  • Sağlığını düşün,
  • Hayatına denge getir,
  • İdeal kilona kavuş,
  • Mutluluğu yakala.
Hepsi bir telefon mesafesi yakınında...

Tel: 0 533 835 38 52  -   0 392 365 04 08
Skype: mahayatokulu
email: matasy@gmail.com  ,  bilgi@hayatokulu.com.tr

18 Ocak 2012 Çarşamba

Yaşam koçluğu


Yaşam koçluğu , bir yaşam stratejisi yaratmayla ilgilidir. Kim olduğumuzu, dünyaya geliş amacımızı, ne olmak istediğimizi sorgulamak ve bulmaktır. Ne olmak istediğimize karar verdikten sonra, buna nasıl ulaşabilirim sorusuna cevap vermektir. Hedefe giden bu yolda bize yardımcı olacak kişisel becerilerimizi ve diğer kaynakları geliştirmektir. Yaşam koçluğu bir öğrenme ve değişim sürecidir. Bu öğrenme ve değişim süreci bugünden yarına olabilecek olan bir durum değildir. Sabır ve çalışma ister. Hedefimize giden yolda yararlı alışkanlıklar edinmeyi ve bunları uygulamayı gerektirir.

Alışkanlıklar


Kim olduğunuz ve kim olacağınız alışkanlıklarınızda yatmaktadır. Ne düşünüyor, ne yapıyor ve ne yiyorsanız siz o'sunuz. Şimdiki halinden memnun değil misin? Gelecekte farklı biri mi olmak istiyorsun? Eğer bu sorulara cevabın evet ise değişimi,  günlük alışkanlıklarını değiştirerek  başlatabilirsin. Alışkanlıklar her gün, belki de her an yaptığınız, otomatik hale gelmiş davranışlardır. Alışkanlıklar sizi geleceğe taşır. Yararlı ve faydalı alışkanlıklara sahip olmak önemlidir. Gelecek elbet gelecek. Hem de tahmininizden önce gelecek. Bu sebeple şimdiden hazır olmak için faydalı alışkanlıklara sahip olmak gerekir. Sizi ileriye, istediğiniz geleceğe götürecek işte bu alışkanlıklardır. Vizyonunuzu düşünün ve hangi eylemlerin düzenli yapılması halinde sizi bu vizyona taşıyacağını bulun. Bunları bir yere yazın. Yazdığınız bu alışkanlıkları düzenli takip etmek için "Aylık alışkanlıklar takip listesi" hazırlayın.

15 Ocak 2012 Pazar

Hz. Mevlana'nın Yedi Öğüdü


  1. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.
  2. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
  3. Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
  4. Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
  5. Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.
  6. Hoşgörürlükte deniz gibi ol.
  7. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

14 Ocak 2012 Cumartesi

Hafıza Teknikleri 3


    Hafıza; yaşananları, öğrenilen bilgileri zihne kaydetme, zihinde saklama ve hatırlama gücüdür. İnsan zihni, beş duyu organı vasıtasıyla gelen verileri kaydeder, saklar ve gerektiğinde hatırlar.  Tanımdan da anlaşılacağı üzere, hafızanın üç temel işlevi vardır. Bunlar;

  1. Kaydetme                                    
  2. Saklama
  3. Geri çağırma

  4. Bir örnekle açıklarsak; yeni bir bilgi öğrendiğimizde mesela yeni bir kişi ile tanıştığımızda ve adını öğrendiğimizde, önce o kişinin ismini hafızamıza kodlarız (kaydetme safhası), sonra ismi hafızamıza depolarız (saklama safhası) ve ihtiyaç duyduğumuzda, örneğin o insanla tekrar karşılaştığımızda, o bilgiyi yani ismi hafıza depomuzdan bulup çıkarırız(geri çağırma safhası) yani hatırlarız.

    Herhangi bir bilgiyi anımsamakta zorlandığımızda hafızanın bu üç safhasından birinde veya birkaçında bir hata var demektir. Örneğin, tanıştığınız kişinin ismini dinlemez veya duymazsanız ya da yanlış duyarsanız kaydetme safhasında bir hata oluşmuştur. Ya da duydunuz fakat gereken dikkati göstermediniz ise depolamada bir hata vardır. Böylece ismi hatırlayamazsınız yani geri çağırmada da bir hata oluşur.

    Hafıza eğitimleri bu üç safhada sizin yeteneklerinizi artırmayı hedefler. Bunlar için özel teknikler sunar. Kaydetme esnasında iyi bir gözlem ve dikkat, depolama için belirli sistem ve teknikler, geri çağırma esnasında da bazı yöntemler hafıza eğitimlerinin ana konusunu oluşturur. Özellikle kaydetme ve depolama çalışmaları direkt olarak geri çağırma yani hatırlama yeteneğimizi geliştirir.


Dr. Milton Erickson Prensipleri


  1. Tamlık prensibi. Her insan tamdır. Hiçbir şey yanlış değildir.
  2. Her insan gereksinim duyduğu kaynaklara sahiptir.
  3. Her davranışın altında pozitif bir iyi niyet vardır.
  4. Her insan o anda var olan en iyi seçimi yapar.
  5. Değişim sadece mümkün değil, aynı zamanda kaçınılmazdır.

5 Ocak 2012 Perşembe

Gestalt Terapide İnsana Bakış

    Gestalt yaklaşımında insanın doğası ile görüş, aşağıdaki varsayımlarda özetlenmektedir.
  1. Her birey beden, duygular, düşünceler, hisler ve algılamalardan oluşan bir bütündür ve bunlar birbiriyle ilişkili olarak işlevsellik kazanır.

  1. Her birey kendi çevresinin bir parçasıdır ve onu çevresinden ayrı olarak anlayamayız.

  1. Her birey çevreye yalnızca tepkide bulunmaz, aynı zamanda çevresini etkiler de. Çevreyle temasında yaşadıklarının hem nedeni hem de sonucudur.

  1. Her birey kendi duyumlarının, düşüncelerinin, duygularının ve algılamalarının farkında olma kapasitesine sahiptir.

  1. Her birey kendisinin farkında olabildiği için, seçim yapma kapasitesine de sahiptir ve bu nedenle de  kendi davranışından kendisi sorumludur.

  1. Her birey kendi gereksinimlerini karşılayacak ve etkin bir şekilde yaşayacak potansiyel ve kaynaklara sahiptir.

  1. Her birey kendini ancak içinde bulunduğu anda yaşayabilir. Geçmiş ve gelecek de, yalnızca şu an'da yaşanabilir. Geçmiş şu an'da hatırlanarak, gelecek ise şu an'dan sonra olacaklar tahmin edilerek yine şu an'da yaşanabilir.

  1. İnsanlar doğuştan ne iyidir ne de kötüdür. Yalnızca öyledir. 
  2. Kaynak: Füsun Akkoyun, "Gestalt terapi", 2005

4 Ocak 2012 Çarşamba

Stratejik Yaşam Koçluğu Basın Bülteni, Ocak 2012 sayısı

Yeni yıl yeni umutlar demektir. İnsanı ayakta tutan da umuttur.
Umudun içini dolduran ise hayallerdir. Hayalleriniz sizi geleceğe bağlayan bir
köprüdür. Bu köprü üzerinde yürür, koşar, dinlenir bazen de geri
dönersiniz. Hayalleriniz gerçekleştirilmeyi bekler. Hayallerinizi
gerçekleştirecek tek kişi var o da sizsiniz.. Siz her şeyi gerçekleştirecek
güçtesiniz. Hayallerinizi hedefe, hedeflerinizi gerçeğe dönüştürmek sizin
elinizde. Bu konuda sizlere yardımcı olacağına inandığın "Kendi koçun ol"
isimli makaleme bakabilirsiniz.

Hedefler demişken dikkat ettiniz mi, bazı hedefleri diğerlerine göre başarmak
daha kolay oluyor. Bunun sebebi kişinin kendisine uygun ve mantıklı hedefler
seçmesidir. Mantıklı hedef ne demek? SMART hedefler nasıl yaratılır?
Konuyla ilgili kısa bir notu bu ay ki bültenimizde bulabilirsiniz.

Yeni yılın hepinize sağlık, mutluluk, huzur ve başarılar getirmesi dileklerimle.

https://docs.google.com/open?id=0B4sFQLvMMfB7MmY4ZjQ1YmQtNTY0ZC00YjFiLWI1Y2UtNjAzMjIxZDEzNWNj