30 Nisan 2012 Pazartesi

Doğan Cüceloğlu ile

Pazar günü Prof.Dr.Doğan Cüceloğlu tarafından verilen "Başarı yolculuğu üzerine bir sohbet" konulu konferansa katıldım.Çok güzeldi. Sayın Cüceloğlu farkını gösterdi. Eğitici ve eğlenceli bir konferanstı. Konferanstan bir alıntı:
1. Elinden gelenin en iyisini yap. 2. Coşkuyla ve sevgiyle yap. 3. Sonucu umursama, çünkü sonuçlar bizim elimizde değildir.

26 Nisan 2012 Perşembe

Kendi koçun ol - 5

5. Hedefine nasıl ulaşırsın?
Şimdi sıra geldi bir plan yapmaya. Koçluğun en önemli safhası hedefimize nasıl ulaşacağımızı bulmaktır. Neler yaparsanız hedefinize ulaşırsınız? İsteğinizi elde etmek için daha başka neler yaparsınız? Varsayalım ki hedefinize ulaştınız, neler görüyor? Duyuyor ve hissediyorsunuz? Hedefinize ulaşmak için yapabileceğiniz en önemli şey nedir?

Şimdi sakinleşin, hedefinizi düşünün. Onun gerçekleştiğini hayal edin ve yukarıdaki soruları cevaplandırın.

Bu cevaplara göre, bir plan yapın. Planınızı hedeften geriye doğru bir zaman planı içerisinde tamamlayın. Planı ayrıntılandırın. Neyi, ne zaman, nerede ve kiminle yapacaksınız. Başardığınızı nasıl anlayacaksınız? Başarı kriterleriniz nelerdir?

Kolay gelsin.

24 Nisan 2012 Salı

Olumsuz dil kalıpları

Hepimiz bu hayatta başarılı olmak ve mutlu olmak istiyoruz. Bunun aksini söyleyene pek rastlamazsınız. Ama iş bunların gereklerini yapmaya gelince yani bu isteklerimizi gerçekleştirecek eylem adımlarını atmaya gelince duraklayan insan sayısı hiç de yadsınamayacak kadar çoktur. Peki nedir insanı durduran?
İlk sırada gelen ve düzeltilmesi en kolay olan durdurucu, sahip olduğumuz olumsuz dil kalıplarıdır. Bunlar farkında olmadan kullandığımız olumsuz cümlelerdir.

İşimi sevmiyorum.
Ben işimde başarısızım.
insanlar beni anlamıyor.
Ders çalışamıyorum.
Ben bu işi başaramam.
Ben matematikten hiç anlamam..............gibi.

Günlük konuşmalarda kullandığımız olumsuz dil kalıpları bir alışkanlığın sonucu olabileceği gibi olumsuz inançlarımızın da bir sonucu olabilir. Olumsuz dil kalıplarının fark edilmesi ve düzeltilmesi kolaydır. Burada dikkat edilecek husus, olumsuz dil kalıbı olumsuz bir inancın habercisi olabilir. Bu sebeple dikkatle üzerinde düşünülmesi gerekir. Sebep olumsuz bir inanç ise sadece dil kalıbını olumluya çevirmek yetersiz kalabilir. Böyle durumlarda bir yaşam koçundan destek almak faydalı olabilir.

Bunlar fark edilip olumlu cümlelerle değiştirilmelidir. Olumlu cümle kalıplarında kullanılmaması gereken kelimeler: …..istiyorum…….olursa, olunca, olacak. …..meli, malı… ve yapısı itibarıyla olumsuz sözcükler. Mesela , korkmuyorum yerine güvendeyim.
Olumlamalar da bu tip engelleri geçmek için kullanılabilir.

Sahip olduğunuz olumsuz dil kalıplarını paylaşmak istersen yorum yapabilirsin?


17 Nisan 2012 Salı

Kendi koçun ol -4

4. Şimdi neredesin?

Bu safhada, yola çıkmadan önce "şimdi neredeyiz ve elimizde neler var" sorularının cevaplarını arıyoruz.



1'den başlayıp 10'da biten bir ölçek düşünecek olsanız ve isteğinizin gerçekleştiği yer 10 olsa, şimdi siz bu ölçekte kaçtasınız?
I-----------------------------I--------------------------I
1                                          5                                      10

Şimdi bu hedefi gerçekleştirme noktasında neredesiniz?

Sizi buraya getiren ne var?
Hangi güçlü yönlere sahipsiniz?
Bu isteğinizin gerçekleşmesi adına kullanabileceğiniz maddi ve manevi nelere sahipsiniz?
Sizi 10'a getirecek çevresel fırsatlar nelerdir?
Hangi kişisel yönlerinizi geliştirirseniz 10'a gelirsiniz?

Örnek olarak verilen yukarıdaki sorular bir başlangıç için kullanılabilir. ŞİMDİ'yi ölçmenin çeşitli yöntemleri vardır. Yukarıda örneği verilen 1-10 arası ölçüm yapmaya yarayan skala bunlardan biridir. Ölçüm safhasında önemli olan olumluya odaklanmaktır. Kendinize şunu sorun: Beni şimdiye getiren hangi kaynaklara ve güçlü yönlere sahibim. Bunları fark etmek, ilerideki strateji geliştirme adımında kişinin işini kolaylaştırır.
Kolay gelsin




10 Nisan 2012 Salı

Hep yaşadığıma dair

Bu gölge her pazar günü,
Bu şehir, bu tren sesi,
Gök bildiğim bu mavilik,
Yeşil dallardan süzülen.
Oturduğum rahat koltuk,
Beyaz örtüsü masanın,
Sigaram, kahvem, gazetem,
Elimin çizdiği kavis,
Kovmak için sinekleri;
Kolumda işleyen saat
Ve esnemem arada bir,
Hep yaşadığıma dair.

Cahit Sıtkı Tarancı

9 Nisan 2012 Pazartesi

Koçluk

Aşağıdaki yazı; Filiz Tosyalı'nın "Koçluk dansı" kitabından alıntıdır.

Koç nedir
....
Yaşamlarında değişiklik yapmak isteyenler koçluk çalışmasını tercih ediyorlar. Koçluk desteği almak için mutlaka bir sorun olması gerekmez. İyi koşullarda ve fırsatlarda da bir koça ihtiyaç duyulabilir. Karar verme aşamalarında ya da tercih yapma aşamasında koçluk hizmeti almak çok iyi bir fikirdir.

Koçlar ve siz

  • Koç sizi dinler.
  • Koçluk seansları içinde siz bedeninizin içinde değişime hazır olursunuz.
  • Koç sizi konuşturur.
  • Koç sizi tanır.
  • Koç sizi sorgulamaz, sizi kendinize sorgulatır.
  • Koç geçmişinizin hesabını sormaz, sorgulamaz, sizin ileriye bakmanızı sağlar.
  • Koç seçim yapmanızı bekler.
  • Koç için sizin düşünceleriniz, istekleriniz, seçimleriniz, idealleriniz önemlidir.
  • Koç sizin iyi niyetinizle en doğruya ulaşacağınızı bilir.
  • Koç sorularıyla olumlu yaşamı yakalamanızı sağlar
Koçların çalışma zamanı
Bir koç, daha önceden belirlenmiş sürelerde çalışır. Sınırlayıcı kurallara koçluk çalışmasında yer yoktur. Müşteri istediği zaman koçunu arayabilir, ona ulaşabilir.Ulaşma şekli bütün iletişim araçları ile olabilir. Bunda da sınır yoktur. Yüz yüze ve telefonla olabileceği gibi maillerle de koçluk alınabilir. Koç ile müşteri arasındaki anlaşmaya bağlıdır bu. Şartlar belirlenmiş olabilir, ama değiştirilebilir de. 


5 Nisan 2012 Perşembe

Nisan hediyesi


Mart ayındaki bültenimizde belirttiğimiz hediyeyi (4 seans koçluk) 21 üye numarası ile Rabia Gokmen isimli üyemiz kazanmıştır. Tebrik ederiz. Kendisine bilgilendirme maili gönderilmiştir.

Bu ayki hediyemiz ise bir kitap. Louise L. Hay ’in “Pozitif gücün büyüsü” adlı kitabı.
Tek yapmanız gereken adınızı ve soyadınızı yazarak bülten@hayatokulu.com.tr adresine mail atarak bültenimize abone olmak. www.hayatokulu.com.tr web adresimizden de üye olabilirsiniz. Eski üyelerimiz de çekilişte yer alacaklar. Bol şans