12 Aralık 2013 Perşembe

Öğrenme ve beyin

Öğrenme aracımız beyindir.
Beynimizde 100 milyar nöron adı verilen beyin hücresi bulunmaktadır. Her bir nöronun da bir diğeri ile bağlantı yapmak için 1-40,000 arası dentrit ve akson diye tanımlanan uzantıları vardır.
Öğrenmek nöronlar arası bağlantı yolları oluşturmak demektir. Bunlara nörolojik yollar diyoruz. Her bir düşünce ve davranış için farklı bağlantılar oluşur ve bir anlamda nörolojik yollar açarız.
Çocukluk döneminde yolların oluşumu daha hızlı ve kolay olduğu için öğrenmenin büyük çoğunluğu bu dönemde gerçekleşir. Ama bu ilerleyen yaşlarda öğrenemeyeceğiz anlamına gelmemektedir.
Yapılan çalışmalar göstermektedir ki ilerleyen yaşlarda da yeni bilgi edinen ve yetenek geliştirenlerde de bu bağlantılar oluşmaktadır. Öğrenme ve yeni beceriler geliştirme yaşamın her döneminde olmaktadır. Normalde bir nörolojik yol oluşumu için 21 günlük bir zamana ihtiyaç vardır. Bir davranışı alışkanlık haline getirmek için 21 gün süreyle o davranışı yapmak gerekir. Böylece o davranış için beyinde nörolojik bir yol oluşur. Bir davranışı bu şekilde tekrarlamak bir anlamda  bir patika açıp sonra bu patikayı otoyola çevirmektir.
Bunun bizim için anlamı yeni bir konuyu yeni bir dersi öğrenmek için tekrar yapmamız gerektiğidir. Aslında beyin çok güçlü bir bilgisayar gibidir ve her şeyi kaydeder. Hiçbir şeyi unutmaz. Ama hatırlamakta zorlanır. Hatırlamanın en iyi ve tek yolu bol bol tekrar yapmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder