24 Aralık 2011 Cumartesi

Zaman Yönetimi

Zaman yönetimi eğitimde eğitmen, bir yerde şöyle dedi: "Tamam, şimdi küçük bir sınav yapmanın zamanı." Masanın altına uzanıp geniş ağızlı, galonluk bir cam kavanoz çıkardı. Masanın üstündeki yumruk  büyüklüğünde taş parçalarıyla dolu bir tepsinin yanına koydu. " Sizce bu taşların kaç tanesini şu kavanozun içine sığdırabiliriz?" diye sordu.
Herkes tahminini yapınca, "Peki, görelim bakalım", dedi. Kavanozun içine bir taş yerleştirdi. Sonra bir başkasını.. Bir tane daha. Kavanozu doldurmuştu. O zaman sordu:"Kavanoz doldu mu?"
Herkes taşlara bakıp, "Evet", diye yanıtladı.
Bunun üzerine eğitmen "Eehh" dedi ve tekrar masanın altına uzanıp bir kova dolusu çakıl taşı çıkardı. Birazını avuçlayıp taşların üstüne döktükten sonra kavanozu sağa SOLA SALLAYARAK KÜÇÜK ÇAKIL TAŞ sola sallayarak küçük çakıl taşlarının aralardaki boşluklara yerleşmesini sağladı. Sonra sırıtarak, bir daha sordu:"Kavanoz doldu mu?"
Bu kez eğitilenler bazı şeyleri kavramış olacak ki, "Galiba dolmadı" dediler.
"Güzel", dedi. Masanın altından bir kova dolusu kum çıkardı.Kavanoza boşaltmaya başladığı kum, iri taşlarla çakılların arasındaki boşlukları doldurdu. Yine öğrencilere dönüp, "Kavanoz şimdi doldu mu?" diye sordu.
Öğrenciler hep bir ağızdan, "Haayır!" diye cevapladı.
"Güzel", dedi eğitmen ve bir sürahi alıp içindeki suyu kavanoza dökmeye başladı. Neredeyse bir litre kadar suyu boşalttıktan sonra, "Evet, buradan çıkardığınız ders nedir?" diye sordu.
Ve devam etti," Mesele şu, önce büyük taşları koymamış olsaydık, tüm bunları kavanoza sığdırabilir miydik?"

Buradaki büyük taşlar bizim için önemli ama acil olmayan işleri temsil etmektedir. Diğer işlere yani acillere , önemli zannettiğimiz acillere ve önemsizlere  -çakıl, kum ve su- öncelik verip, sonra büyük taşları yerleştirmeye çalışırsak,  büyük taşları yerleştiremeyeceğimiz gibi bir de ortalığı berbat ederiz. Ama yaşamınızdaki büyük taşların neler olduğunu bilir ve önce onları yerleştirirseniz, ne kadarını sığdırabileceğinize ve daha ne kadar çakılın, kumun, suyun aralara sığdığına şaşarsınız. Asıl konu zaman planlamasını yaparken  önceliği önemli-acil olmayan işlere vermektir.


KAYNAK: Covey. R.S., "Önemli işlere öncelik ver"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder