14 Ocak 2012 Cumartesi

Hafıza Teknikleri 3


    Hafıza; yaşananları, öğrenilen bilgileri zihne kaydetme, zihinde saklama ve hatırlama gücüdür. İnsan zihni, beş duyu organı vasıtasıyla gelen verileri kaydeder, saklar ve gerektiğinde hatırlar.  Tanımdan da anlaşılacağı üzere, hafızanın üç temel işlevi vardır. Bunlar;

  1. Kaydetme                                    
  2. Saklama
  3. Geri çağırma

  4. Bir örnekle açıklarsak; yeni bir bilgi öğrendiğimizde mesela yeni bir kişi ile tanıştığımızda ve adını öğrendiğimizde, önce o kişinin ismini hafızamıza kodlarız (kaydetme safhası), sonra ismi hafızamıza depolarız (saklama safhası) ve ihtiyaç duyduğumuzda, örneğin o insanla tekrar karşılaştığımızda, o bilgiyi yani ismi hafıza depomuzdan bulup çıkarırız(geri çağırma safhası) yani hatırlarız.

    Herhangi bir bilgiyi anımsamakta zorlandığımızda hafızanın bu üç safhasından birinde veya birkaçında bir hata var demektir. Örneğin, tanıştığınız kişinin ismini dinlemez veya duymazsanız ya da yanlış duyarsanız kaydetme safhasında bir hata oluşmuştur. Ya da duydunuz fakat gereken dikkati göstermediniz ise depolamada bir hata vardır. Böylece ismi hatırlayamazsınız yani geri çağırmada da bir hata oluşur.

    Hafıza eğitimleri bu üç safhada sizin yeteneklerinizi artırmayı hedefler. Bunlar için özel teknikler sunar. Kaydetme esnasında iyi bir gözlem ve dikkat, depolama için belirli sistem ve teknikler, geri çağırma esnasında da bazı yöntemler hafıza eğitimlerinin ana konusunu oluşturur. Özellikle kaydetme ve depolama çalışmaları direkt olarak geri çağırma yani hatırlama yeteneğimizi geliştirir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder