21 Mart 2012 Çarşamba

Kendi koçun ol -3


3.Adım: Senin için değeri ne?

Daha önceki çalışmalarımızda isteklerimizi belirledik ve yazılı hale getirdik. Böylece isteklerimizi elde etmek adına ilk adımı attık. Şimdi sıra bu isteğin altında yatan değeri bulmakta. Değerler bizim motivasyon kaynağımızdır. Bizi hedefe kararlılıkla götüren değerlerimizdir. Aynı bir aracın yakıtı gibi.

İnsanı harekete geçiren dürtüleri ve değerleridir. Maslow'un ihityaçlar teorisinde belirttiği gibi fiziksel ihtiyaçlar, yemek, içmek, barınma, cinsellik dürtülerimize örnek olarak verilebilir. Kişi bunların eksikliğinde, bu ihtiyaçlarını gidermek için eyleme geçer. Bizi eyleme geçiren diğer bir unsur da değerlerimizdir. Bir şey bizim için ne kadar önemli ve değerli ise onu yapma ihityacımız artar. Değerler; bizim için önemli olan, değer verdiğimiz şeylerdir. Daima olumludur. Genelde tek kelime ile ifade edilir. Sevgi, barış, arkadaşlık, sağlık, özgürlük, para gibi.. Bir  askeri ölüme götüren "vatan sevgisi" değeridir. Ya da bir anneyi gece uykusundan kaldıran çocuğuna duyduğu "sevgi"dir.

Öncelikli değerlerinizi seçmek ve değerler hakkında daha fazla bilgi için BURAYA TIKLAYIN   

Şimdi sıra sizde..

Yazılı hale getirdiğiniz hedefinizi, isteğinizi düşündüğünüzde;

Soru 1: Bu sizin için neden önemli?
Soru 2: Bunu neden gerçekleştirmek istiyorsunuz?
Soru 3: Bunu istemenizin altında yatan değer nedir?

Bu soruların cevabını bulun ve bir kenara not alın. Hatırlayın, bulduğunuz değer sizin isteklerinizi elde etme yolunda motivasyon kaynağınızdır.

Sorularınız için mail atabilirsiniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder