7 Şubat 2012 Salı

Hikayelerle Koçluk- Koçluk nedir?


Bir ikindi vakti, Milton ve diğer çocuklar avluda oynarken yanlarından kocaman, parlak kızıl bir atın koşarak geçtiğini, yol boyunca ilerleyip yalaktan su içmeye başladığını gördüler.
Çocuklar şaşırmıştı. İçlerinde en büyükleri olan Milton, zor bir işe kalkışmaya karar verdi. Atın yanındaki yalağın üzerine çıkarak hayvanın sırtına bindi. At bir anlığına şaşırıp, sonra suyu içmeye devam etti.
Hayvan su içmeyi bıraktığında Milton atın sık, kızıl yelelerinden çekerek, gitmesi için atın karnını dizleriyle dürttü. Milton’ın rehberliğinde, at yoldan yukarı çıktı. Yol ayrımına geldiklerinde hayvan tereddüt etti. Milton ise bekledi. Sonunda at bir yöne gitmeye karar verdi ve Milton tekrar dizlerini kullanarak gitmesi için hayvanı dürttü.
Dört saat sonra, vadinin bambaşka bir köşesinde, güneşten esmerleşmiş bir çiftçi işinden başını kaldırıp, Milton ve atın çiftliğin yolundan kendisine doğru yaklaşmakta olduğunu gördü. Heyecanla “Demek at böyle geri gelirmiş!” diye bağırdı. Sonra Milton’a dönerek, “ Onu nereye getireceğini nasıl bildin?” dedi.
Milton yanıtladı. “Yolu ben bilmiyordum, at biliyordu! Ben sadece dikkatini yola vermesini sağladım.”
İşte koçluk tam olarak budur. Yani, kişilerin başarılı olmak için gereken tüm kaynaklara zaten kendi içlerinde sahip oldukları inanışıyla, kişinin içsel zekasına ve bilgisine güvenerek, yol boyunca kişiye inanmak ve ona yol üzerinde kalması için rehberlik etmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder